Vilket är det vanligaste problemet då det kommer till skador på ett golv?
Det finns några vanliga orsaker till varför man som privatperson tvingas till åtgärder i syfte att fixa till golven inomhus och beroende på var i huset man är så finns det också olika vanliga anledningar att tala om.
I exempelvis köket så handlar skador ofta om spill eller om att man tappar föremål. Ser man till golvet i vardagsrummet så blir skadorna ofta konsekvenser av att
-
A) barnen leker och skadar ytan eller
-
B) man själv använder fel teknik då man städar.
Det senare kan förklaras av att många tänker sig att mycket vatten borgar för renlighet och att smuts försvinner. Vad gäller trägolv så kan denna inställning sätta sina spår. Där gäller snarare devisen om att less is more: mindre vatten och mindre kemikaliebaserade rengöringsmedel.
Hallen är det golv som dagligen tar emot mest stryk och det gör det av väldigt logiska skäl. Det är där du kommer in först och således så är det också där som all smuts hamnar. Dina skor drar in smuts, de tar in vatten - under vintern och hösten - och det kan exempelvis fastna gruskorn under som i sin repar golvytan. Detta kan komma att kräva ganska massiva åtgärder och det gör att golvet i hallen ofta behöver åtgärdas snabbare än golv som ligger i andra delar av huset.
Det bästa skyddet mot detta och den mest kostnadseffektiva lösningen är att investera i en riktigt bra entrematta. Gärna två stycken - en utanför och en innanför dörren. En entrematta drar till sig smuts och väta och samtidigt så kan man torka av undersidan av skorna så att exempelvis grus försvinner. Att det idag finns ett stort utbud av entremattor gällande färger, former, storlekar och material gör att man även slipper göra avkall på det rent estetiska: idag kan man tvärtom snarare höja intrycket man ger i hallen genom att välja en design som passar och smälter in.
Välj rätt golv i hallen
En annan sak att tänka på - och detta är genomgående i hela huset - är att de facto välja golv utifrån slitage. Det vill säga: man går först och främst igenom hur pass olika slitaget ser ut i vissa rum innan man väljer ett golv. Ser man till hallen och i viss mån köket så bör man välja ett hårdare golv som klarar både smuts, tappade föremål, spill och väta. En annan faktor att basera valet på gäller städningen. Att exempelvis lägga klinkers i hallen är ett val som gör att städningen blir avsevärt mycket enklare än om man väljer ett trägolv.
Vill man däremot ha ett trägolv även i hallen så bör man se till att välja ett som A) har en tåligare ytbehandling och B) som går att slipa. En starkare, mer motståndskraftig ytbehandling som lack förlänger livslängden på ett trägolv. Men, det kommer dock en dag då exempelvis väta penetrerat även en sådan. Där och då är det definitivt värdefull att ha ett golv som går att slipa upp snarare än att tvingas lägga in ett nytt golv. Oavsett var i hemmet man tittar så är det en rekommendation vad gäller golvet: välj ett som går att slipa - det sparar dig pengar på längre sikt.
Andra inlägg
- Golv som klarar hög belastning
- Enkla tips för att lägga lamellparkett på egen hand
- Behandling av vitt trägolv
- Utegolv – frågor och svar
- Lägga golv i källaren
- Väv din egen matta – en enkel guide
- Lägga linoleumgolv - tips & råd
- Anpassa dina dörrar när du lägger nytt golv
- Golv i musikstudio
- Vad har man för golv på slottet?