Att lägga ett klickgolv direkt på en plastmatta går oftast väldigt bra. Om plastmatta ligger mot en krypgrund eller på platta på mark är det bättre att riva ut mattan då det kan bli problem med fukt. Här följer en steg-för steg guide där vi går igenom hur du gör för att lägga ett klickgolv med gott resultat.
-
Börja med att inspektera mattan och spackla igen eventuella skador. Är den allt för trasig kan det vara ide att riva ut den.
-
Fundera på om du vill ha ha nya golvlister eller om du skall sätta på smyglister när du är klar med golvet. Ifall du ska ha nya lister så får du ta bort de gamla. Du kan återanvända de gamla listerna om du vill men om du ändå skall lägga nytt golv så kan det vara värt att lägga lite tid och pengar på nya golvlister också.
-
Ovanpå plastmattan kan man, om man vill ha bättre ljudisolering, lägga underlagsfoam. Det gör även golvet lite mjukare att gå på. Lägg foamen i stycken bredvid varandra och undvik att överlappa så golvet blir helt slätt. Skär bort onödigt material och tejpa fast vid kanterna.
-
Nu kan du börja lägga golvet. Oftast börjar man vid fönstret och lägger kortsidan mot det. Lägg golvbitarna i andra ändan av rummet. Mät upp rummet med hjälp av en golvbit för att se hur första och sista biten skall ligga. Om den sista biten blir väldigt smal kan det vara bra att kapa den första biten mer för att få en bättre symmetri i rummet.
-
Trä rör på sig så lämna lite utrymme vid väggarna genom att sätta kilar där. De förhindrar att golvet läggs för nära väggen. Klossarna skall vara ungefär 10 millimeter. Då du klickar bitarna i varandra så kan du använda en tjockare träbit, eller kloss, och en hammare för att få dem att klicka.
-
För vattenrör och element så krävs noggrannhet. Ta en bit av golvet, mät och markera var hålen kommer att sitta. Borra sedan med lämplig tjocklek på borren. Såga sedan med sticksåg ett snitt mellan hålen, snett inåt mot golvbiten. Lägg golvet på plats mot rören och passa in den lilla biten du just sågat till bakom rören. Avsluta med att sätt upp lister eller smyglister. Golvet är klart!
Klickgolv - en billig och bra lösning?
Klickgolv marknadsförs som ett golv som är enkelt att lägga själv. Det gör att det blir en betydligt billigare lösning är att ta in golvläggare. Men, man skall vara medveten om att det ändå krävs fokusering, planering och gärna en viss händighet för att lägga ett klickgolv bra.
Den första generationens klickgolv höll en ganska undermålig standard. Många satsade på klickgolv och blev besvikna när golvet började spricka och bubbla. Dagens golv är betydligt bättre, det betyder dock inte att du skall nöja dig med det billigaste utan gör lite efterforskningar och köp ett kvalitativt golv!
7 saker att tänka på innan du väljer ditt klickgolv
Idag finns klickgolv i en mängd olika utföranden och material. Vi listar sju saker som kan vara värda att tänka på innan du köper ditt golv.
-
Välj ett golv som du tycker är snyggt
-
Välj ett golv som tål den miljön som det kommer monteras i.
-
Läs noggrant hur golvet skall monteras och skötas.
-
Skaffa bra verktyg till monteringen ifall du skall lägga golvet själv. Hyr eller köp.
-
Om du har tunga möbler som skall stå på klickgolvet så måste du göra särskilda lösningar där trycket från möblerna sprids ut.
-
Kom ihåg att montera droppskydd under diskmaskinen.
-
Ta bilder under tiden du lägger golvet. Fota av och spara kvitton och golvförpackningens batchnummer. Det är smart ifall golvet skulle visa sig ha fabrikationsfel.
Andra inlägg
- Golv som klarar hög belastning
- Enkla tips för att lägga lamellparkett på egen hand
- Behandling av vitt trägolv
- Utegolv – frågor och svar
- Lägga golv i källaren
- Väv din egen matta – en enkel guide
- Lägga linoleumgolv - tips & råd
- Anpassa dina dörrar när du lägger nytt golv
- Golv i musikstudio
- Vad har man för golv på slottet?